s-au facut si altele dar este loc si pentru 2011
Kala?
Tutorial foarte bun!
- Grecia ramane o destinatie atragatoare in 2010 chiar si vara, in varf de sezon. Ca urmare a protestelor si evenimentelor care i-au afectat imaginea, operatorii greci au fost nevoiti sa gaseasca noi modalitati de-ai incuraja pe turisti sa nu renunte la aceasta destinatie de vacanta.
- Oferte speciale de vacanta in Grecia. Doi intr-unul. Reduceri pana la 40%
Pentru a-si atrage clientii si a contracara pierderile suferite, operatorii de turism au lansat pe piata reduceri la vacante care nu erau in mod normal disponibile in aceasta perioada, au marit numarul ofertelor de last minute sau au lansat oferte atractive de tipul 2 in 1.
“Este adevarat ca grecii au umblat la preturi, in special cele din Grecia Continentala. Una dintre modificarile facute sunt reducerile tarifelor, care merg pana la 30-40%. Exista, apoi, ofertele speciale de tipul plateste unul, pleaca doi. La hotelurile de 4 si 5 stele, ofertele sunt mai ieftine” ne-a spus Traian Badulescu. De exemplu, o oferta speciala in Kokkini Hani (langa Heraklion) costa de la 259 euro de persoana, conform agentiei Cocktail Holidays. Oferta este valabila pentru plecarile din prima saptamana a lunii iulie, la un hotel de 3 stele cu demipensiune.
- O alta destinatie favorita pentru vacantele din Grecia este Creta: “Ca destinatie, Creta se vinde bine in continuare”, ne-a spus Martin Bikfalvi, director general al agentiei Calibra. In privinta reducerilor, domnia sa afirma: “Reduceri sunt, dar nu foarte multe. In general sunt intre 5 si 7%, maxim 10%”. In Creta, o saptamana la un hotel de 2 stele incepe de la 199 euro de persoana, conform agentiei Calibra.
De ce poti merge in Grecia linistit
- Salarizarile variaza in functie de pozitia ocupata, durata contractului, calificarile, disponibilitatea, pregatirea fiecarui aplicant, de experienta pe care acesta o poate dovedi precum si de oferta fiecarui angajator! Legislatia din Grecia permite angajarea studentilor cu un salar incepand de la 400 euro pe luna pentru 40 de ore/saptamana, cu doua zile libere pe saptamana. La aceste salarii standard se poate adauga "tips-ul" din partea clientilor hotelului precum si plata eventualelor ore suplimentare, sau zile libere care pot intregi salarul considerabil!
Alte Beneficii: Studentii care reusesc inscrierea din timp in acest program, au sansa sa fie selectati de partenerii nostri din Grecia pentru participarea intr-o activitate de pregatire porfesionala, socializare, de cunoastrerea culturii si traditiei grecesti pe o perioda de 2 saptamani premergatoare inceperii programului de practica efectiv, materializata prin cursuri si excursii GRATUITE organizate de agentia colaboratoare in Grecia Antica.
- Studentii care duc la bun sfarsit perioada de practica profesionala in Grecia vor beneficia de un Bilet GRATUIT de intoarcere in tara platit de managerul hotelului plus 200-300 EURO care se adauga ca Bonus la finele perioadei de practica din cadrul hotelului.
Studentii care din anumite motive inceteaza acordul de practica cu angajatorul inainte de termenul stabilit in contract si fara a avea anterior acordul in scris al angajatorului, vor pierde aceste beneficii precum si plata ultimului salar.
La sfarsitul programului internship fiecare student va obtine (la cerere) un Certificat de Competenta Profesionala pe domeniul de munca practicat!
- Fascinatia pentru limba si cultura Greaca
Istoria, peisajul, cultura si poporul grec au toate o atractie aparte si acest lucru poate fi spus si despre limba greaca, una dintre cele mai puternice limbi ale antichitatii si o “lingua franca” (limba dominanta) longeviva. Pentru o lunga perioada de timp, incepand cu antichitatea, nu puteai fi considerat un poliglot adevarat decat daca stiai limba greaca, ceea ce atesta importanta acesteia in trecut.
- Invata online limba greaca!
- super site gasesti aici
- Bacsisul in Grecia este o practica acceptata, insa nu atat de vizibila precum in Turcia sau Egipt, unde ti se cere foarte clar acest lucru. Totusi, este bine sa ai la tine ceva maruntis pentru diverse situatii. Urmeaza pasii de mai jos pentru a sti cum se lasa bacsis in Grecia.
Pasi de urmat
- Pasul 1. Lasa bacsis 10-20% la restaurant. In Grecia se lasa un bacsis intre 10 si 20% din suma. In general, oamenii sunt seriosi si nu incearca sa castige mai mult decat este cazul. Insa pentru a fi sigur ca platesti ce-ai consumat trebuie la inceput sa verifici in meniu exact ce comanzi si pretul aferent. Daca nu este foarte clar, intreaba. Apoi, la final, verifica pe nota de plata ca sunt trecute corect comenzile. Daca in nota nu este inclus bacsisul (“service charge”), il vei adauga tu.
Trebuie sa stii ca la cele mai multe restaurante din Grecia, cu exceptia celor selecte care au fete de masa de panza, in numeroase locuri, cand te vei aseza, chelnerul va intinde pe masa o bucata de hartie, in chip de fata de masa, prinsa in 4 parti cu agrafe speciale. Apoi primesti cosul cu paine si cu tacamuri invelite in servetele, asezate laolalta si apa (neimbuteliata). Toate acestea intra in bacsis.
- Pasul 2. Rasplateste soferul de taxi. A da bacsis soferului de taxi nu este ceva oficial, insa se practica. De aceea, vei vedea in ghidurile de turism ca la taxi bacsisul nu este obligatoriu, insa nici nu va fi vreodata refuzat. Daca mergi pe distante lungi, este bine sa intrebi de dinainte cat costa calatoria. Trebuie sa stii ca in Grecia soferii de taxi obisnuiesc sa opreasca pe traseu si sa ia si alte persoane care merg in aceeasi directie ca tine. Punctul lor de vedere este ca-ti fac o favoare ca te-au luat intr-o cursa cu mai multe persoane, nicidecum ca ar complica cumva lucrurile. Fiecare persoana este taxata pentru distanta pe care a fost transportata, astfel incat costul final nu se imparte si nici nu vei plati mai putin decat este suma de plata de cand urci pana cobori.
- Pasul 3. Lasa bacsis pentru personalul hotelier. La hotel, portarul, bellboy-ul si camerista sunt in general cei carora li se lasa un mic bacsis, intre 50 de centi si 1 euro sau chiar mai mult, in cazul hotelurilor de lux.
- Pasul 4. Rasplateste personalul din toaletele publice. De obicei, toaletele publice sunt gratis sau contra cost. In popasuri, unde opresc de obicei autocarele, intrarea este libera. In caz contrar, te costa intre 10 si 30 de eurocenti. Daca se intra liber si exista un personal care ofera hartie si sapun, este bine sa lasi un mic bacsis.
In localuri (terase, restaurante, taverne etc), toaleta este disponibila numai pentru clienti. Astfel incat, daca ai nevoie, va trebui sa cumperi ceva din meniu, iar aceasta consumatie anuleaza orice bacsis.
- Sfaturi&Avertismente
In Grecia nu prea exista cazuri in care sa ti se ceara bacsis, insa daca il oferi, este acceptat cu placere. In general oamenii sunt saritori si atenti cu clientii, astfel incat iti va fi destul de usor sa le lasi ca recunostinta un banut in plus. Spre deosebire de Egipt, unde orice informatie sau explicatie, cat de banala, costa, in Grecia poti primi informatii oriunde pe strada, de la localnici binevoitori si un simplu multumesc (efharisto) le aduce zambetul pe buze.
- Daca ai fost in vacanta in Grecia, povesteste-ne cum te-ai descurcat cu bacsisul. Ajuta-i si pe altii cu informatii utile, privind aceasta practica in Grecia.
- E foarte cald ! In jur de 30C!
Hainele mie mi se par mai ieftine in Grecia decat in RO (Zarra, M&S, Esprit), dar sunt si magazine cu preturi mari.
- Forma de guvernamant: republica
- Suprafata: 132.000 kmp
- Populatia: 10.700.000 locuitori
- Limba oficiala: greaca, pentru conversatiile cu turistii se vorbeste limba engleza
- Religie: 95% ortodoxism, 2% islamism
- Capitala: Atena
- Moneda: euro
- Ziua nationala: 25 martie
- Fus orar: GMT +2/+3
- Domeniu Internet: .gr
- Prefix telefonic: 00 30
- Aşezare geografică
- Vecini
- Grecia este formată din 13 regiuni administrative numite periferii, care sunt împărţite la rândul lor în 51 de prefecturi. Periferiile sunt: Attica, Grecia Centrală, Macedonia Centrală, Creta, Macedonia de Est şi Tracia, Epirus, Insulele Ioniene, Egeea de Nord, Peloponezia, Egeea de Sud, Tesalia, Grecia de Vest, Macedonia de Vest. Pe lângă acestea există o regiune autonomă, Muntele Athos (Ayion Oros - Muntele Sfânt), un stat monastic sub suveranitate grecească.
- Relieful
- Clima
Temperaturile medii ale aerului si ale apei
Ian Feb Мar Аpr Маi Iun Iul Аug Sep Оct Noi Dec Aerul 16 16 17 20 24 28 30 32 27 24 21 17 Apa 16 15 16 16 19 22 24 24 24 23 20 17
- Turismul
Cele mai mari orase:
Atena, Pirei, Saloniki, Patri, Volos, Rodos.
- Atena
Oraşul îşi ia denumirea de la zeiţa Atena, care reprezintă în mitologia greacă înţelepciunea. Legenda spune că zeii Atena şi Poseidon au descoperit oraşul şi se certau pentru a pune stăpânire pe el. Poseidon a oferit locuitorilor un cal pentru război, iar Atena a îmblânzit calul şi a dăruit măslinul. Numele original era Athenai, pluralul Athene, numele zeiţa in dialectul local.
Este impartita intre cultura straveche si zonele de plaja, este unul dintre marile orase ale Europei, care ofera o vacanta unica: muzee, galerii de arta, monumente istorice, iar daca vrei o schimbare de peisaj, statiunile litoralului te asteapta stralucitoare si pline de viata. Poti vizita Atena doar pentru Acropole, Parthenon si Muzeul National, unde vei gasi unele dintre cele mai frumoase urme ale Greciei antice si vei simti sarmul sacru al monumentelor si al artei. Daca urci pe Acropole si privesti Atena vei descoperi de fiecare data un alt oras, plin de contraste si surprize: antic, bizantin, neoclasic, modern, vesel.
Veselia orasului se poate vedea peste tot: in teatrele antice, in expozitiile moderne, la competitiile sportive, lânga coloanele unui vechi templu, la un concert sau chiar lânga un pahar de Raki intr-o taverna. Sau, tot aici, te poti bucura de viata de noapte pe care acest oras ti-o ofera cu generozitate prin restaurantele sale, barurile si cluburile de noapte. Atena beneficiaza de o localizare excelenta, oferindu-i vizitatorului posibilitatea sa cunoasca teatrul antic Epidavros, Delphi si Mycenae - casa regelui Agamemnon. De asemenea, poti face croaziere pâna la insulele din apropiere: Aegina, Poros si Hydra. Evenimente artistice, festivaluri, competitii sportive, aniversari si multe alte momente distractive isi aleg gazda aici, in orasul Jocurilor Olimpice.
Atractii turistice si evenimente din Atena
Dealul Acropolelor, asa numitul “Stanca Sacra” a Atenei, este cel mai important site al Atenei.in timpul Perioadei de Aur a lui Perikle, aici s-au construit unele dintre cele mai reprezentative capodopere arhitecturale ale epocii. Ramasitele primelor asezari de pe Acropole dateaza din peerioada Neolitica. De-a lungul secolelor pitra dealului a fost in continu folosita fie pentru locurile de cult fie pentru casele de locuit.
In timpul perioadei clasice(450-330BC) trei importante temple au fost construite pe ruinele celor vechi: Panteonul, Erechtheion, si Templul lui Nike, dedicate lui Athena Parthenos, Athena Polias, si respectiv Athena-Apteros Nike.
- Surse:
- http://www.turism.md/rom/countries/62
- http://harta.infoturism.ro/Europa/Grecia/Grecia.php?country=Grecia
- http://ro.wikipedia.org/wiki/Grecia
Ce fac romanii in grecia ;)
- Muzeul Acropolelor
- Templul Olimp
Deucalion. Locul a fost locuit din timpuri preistorice si cultul zeului Zeus, este atestat inaca de la inceput. In 515 BC Peisistratos cel tanar , incepe contructia monumentalului templu care insa nu este finalizata datorita sfarsitului tiraniei in Athena. Mai tarziu templul este finalizat de catre imparatul roman Adrian in 124/125 AD. In interiorul templului se gasea o colosala statuie (din aur si fildes) a lui Zeus.
Destinatii exotice
Halkidiki
Halkidiki se afla in nordul Greciei, in Macedonia , si este compusa din 3 brate � Kassandra, Sithonia si Muntele Athos. Cu o linie de coasta ce se intinde pe o distanta de 522 km, ale carei plaje variaza atit ca forme cit si ca dimensiuni, de la plaje lungi cu nisip fin, la plaje mici, la golfuri pitoresti, porturi mici, sate traditionale pescaresti.
Cea mai frumoasa zona din nordul Greciei, aceasta peninsula si-a pastrat dintotdeauna acelasi farmec. Padurile, plajele cu nisipul fin, golfuletele ascunse, orasele istorice si satucurile pitoresti fac deliciul turistilor. Peninsula este compusa din trei fisii de pamant ce intra in marea Egee. Kassandra, Sithonia si Athos. Primele doua sunt cele mai dezvoltate. Athos, fasia estica, este renumita prin cele douazeci de manastiri imprastiate pe tot cuprinsul ei. Excursiile cu iahtul de-a lungul coastei ofera cele mai inedite panorame.
Insula Thassos
Insula Thassos, cea mai nordica insula a Marii Egee, are 22 km de la est la vest si 26 km de la nord la sud, fiind înconjurata de 93 de km de litoral. "Insula de smarald" este un loc cu o istorie fascinanta si de o frumusete rara. Fie ca esti sportiv, iubesti natura, sau îti place viata de noapte, vei avea o larga varietate de locuri de vizitat. Ca obiective turistice amintim Muzeul Arheologic din Limenas, Muzeul Popular din Kallirachi, Muzeul Vaghis din Skala Potamias, siturile arheologice din Limenas si Alyki, castelul din Potos, manastirea Sf.Pantelimon din Skala Sotira si Arhanghelul Mihail din Alyki. Plajele insulei (Prinos, Skala Kallirachis, Skala Marion, Tripiti, Psili Amos, Potos, Pefkari, Makryammos, Crysi Ammoudia, Paradisos Beach) au un farmec aparte.
Posibilitatile de divertisment pornesc de la tavernele si restaurantele cu meniuri specifice, continua cu cluburile de noapte si barurile mici de pe faleza, cu muzica si dansuri traditionale, cu nenumaratele magazine si se termina cu posibilitatea practicarii sportului (ski nautic, surfing, scufundari, tenis, echitatie).
Locuitorii sunt deosebit de primitori, turismul insemnand pentru acestia, în primul rând, ospitalitate, fiind renumiti pentru respectul pe care îl au fata de traditiile si obiceiurile locale.
Santorini
Santorini este o insula mica, foarte frumoasa, situata in sudul complexului de insule Ciclade din Grecia. Primul sau nume a fost Strongyli (Rotund), mai tarziu a fost numit Calliste (Cea mai frumoasa), si in cele din urma Thera, in onoarea lui Theras, fiul lui Autesion (erou din Theba, descendent al lui Kadmus).
Numele Santorini insa este unul mai recent, si vine de la biserica de pe insula, inchinata Sf. Irene, numita Aghia Irini de greci si Santa Rini de marinarii straini.
In mijlocul insulei se afla un lac cu apa albastra, care s-a format pe locul unui vulcan foarte vechi care, conform legendei, a distrus continentul pierdut, Atlantis, atunci cand a erupt acum 3500 de ani, ingropind orasul antic Akrotiri (care acum este excavat) sub tone de cenusa.
Insula Santorini are doua orase, Fira si Ia, situate in zonele cele mai inalte ale insulei. Aici sunt construite hoteluri, restaurantae, baruri si o multime de alte facilitati turistice care sa mentina turistii bine dispusiatunci cand se relaxeaza intre vizitele facute la ruinele arheologice ale vechiului Thera.
Santorini are doua plaje accesibile, Perissa si Kamari, amandoua caracterizate prin nisipul vulcanic de culoare neagra.
Atractii turistice si evenimente din Santorini
Muzeul Archontiko Argyrou
Pe insula Santorini, in Cyclades, la numai 2 km de orasul Fira, se afla muzeul si casa de oaspeti Archontiko Argyrou. In 1888 George Argyros proprietar si comerciant de vinuri contrueste deasupra unei case traditionale aceasta vila neoclasica si o decoreaza cu picturi, mobilier si ornamente.
In 1985 prin decizia Ministerului de Cultura casa a fost caracterizata ca piesa de arta de o deosebita arhitectura.
Siteul arheologic AKROTIRI
Este una dintre cele mai importante asezari preistorice (Aegean). Prima asezare dateaza din Neoliticul tarziu (4 mil BC). Descoperiri arheologice indica ola un momendat asezarea ajunsese la o important nivel de dezvoltare si prosperitate, cu o vasta retea de lagaturi externe. Akrotiri avea contacte cu Creta dar de asemenea cu Cyprus, Siria si Egipt. Viata orasului cunoaste un sfarsit rapid in sec. i.Hr. in urma unui cutremur de pamant.
- Thera antica
- Zakinthos
- INSULA CORFU
Orasul Corfu, capitala insulei, este asezat pe relicvele diferitelor civilizatii care s-au impletit aici de-a lungul timpului, creand o atmosfera unica.Orasul Corfu este o combinatie dintre Venetia si Napoli, un pic din Franta si un strop din Anglia, si bineinteles este Grecia.
- ACHILLION
- CRETA - Tarim al eternitatii, mereu deschisa catre Europa si Africa.
- Corfu, cu o lungime de aproximativ 63 de kilometri si cu o latime de 28, gazduieste peste 30 de statiuni turistice capabile sa satisfaca orice pretentie. Diversitatea – acesta este marele atu al insulei. Fie ca vorbim de nordul, de vestul, sudul sau estul insulei, exista statiuni special dedicate familiilor cu copii sau, dimpotriva, tinerilor dornici de distractie. Muntii impaduriti coboara direct in marea limpede de un azuriu tare, plajele acoperite cu nisip fin sunt, multe dintre ele, inca salbatice, in timp ce in statiunile dezvoltate luxul si bunul-gust domneste pe fiecare centimetru patrat. Corfu are de toate pentru toti – restaurante si muzee, parcuri si situri arheologice, legende, traditii si modernism. Peisajele incredibile garanteaza un efect vizual fascinant, hotelurile sunt unele dintre cele mai bune, iar localnicii sunt mereu pregatiti sa-ti zambeasca primitori si cordiali.
Conducerea sub influenta alcoolului: in cazul in care nivelul de alcool in sange este de peste 0,05% se considera fapta penala. Limita este de 0,02% in cazul conducatorilor auto care au obtinut permisul de mai putin de doi ani si pentru motociclisti.
- Permisul de conducere: permisul romanesc este valabil in Grecia
- Amenzi: politia aplica amenzi, dar nu le colecteaza la fata locului. Amenda trebuie sa fie platita la un birou al Trezoreriei Publice in termen de 10 zile.
- Combustibil: benzina fara plumb si diesel sunt disponibile. Este interzis transportul combustibililor in recipienti. GPL nu poate fi utilizat pentru masinile particulare, ci numai la taxi. Cartile de credit sunt acceptate la majoritatea statiilor de benzina.
Lumini: faza scurta se foloseste in conditii de vizibilitate redusa in timpul zilei. Utilizarea fazei lungi in orase este strict interzisa.
- Motociclete: utilizarea farurilor de intalnire in timpul zilei este obligatorie. Purtarea de casti de protectie este obligatorie.
- Asigurari: asigurarea de raspundere civila este obligatorie, Cartea Verde emisa in Romania este valabila in Grecia.
Copii in masina: este interzis pentru copiii de peste trei ani si sub 1,50 m sa calatoreasca pe scaunul din fata al unui vehicul. Pentru copiii sub cinci ani trebuie sa se utilizeze sisteme de fixare corespunzatoare pentru greutatea lor in toate autoturismele, camionetele si vehiculele de marfa, cu exceptia cazului cand calatoresc pe bancheta din spate a unui taxi. In caz contrar, copiii nu pot fi transportati.
- Centura de siguranta este obligatorie atat pentru pasagerii din fata cat si pentru cei din spate.
- Limite de viteza in Grecia: in localitati - 50 km/h pentru autoturisme, 40 km/h pentru motociclete. In afara localitatilor - de la 90 km/h la 110 km/h pentru autoturisme, 70 km/h pentru motociclete; pe autostrazi - 130 km / h pentru autoturisme si 90 km/h pentru motociclete
- Echipamente obligatorii in Grecia:
• Extinctor
• Trusa de prim ajutor
• Triunghi reflectorizant
- Alte reguli / cerinte in Grecia:
Puteti fi amendat pentru folosirea abuziva a claxonului.
Utilizarea sau detinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de catre conducatorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisa prin lege. Fapta constituie infractiune si se pedepseste cu amenda de pana la 2.000 euro (art. 103 din Codul Rutier elen prevede si retinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioada de 30 zile, precum si retinerea actelor masinii si a placutelor de inmatriculare auto pentru 60 zile).
Aveti grija unde parcati! Parcarea ilegala se pedepseste cu o amenda cuprinsa intre 40-150 euro, la care se adauga confiscarea placutelor de inmatriculare pentru o perioada de 20 de zile, precum si plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.
- Ambasada Romaniei in Republica Elena
Adresa: 7, Rue Emmanoil Benaki, Paleo Psychico, 15452 Athenes
Telefon: 0030210 677.4035; 672.8875; 672.88.79
Fax: 672.8883
Web: http://atena.mae.ro
E-mail: secretariat@romaniaemb.gr
- Consulatul General al Romaniei din Salonic
Adresa: Santas nr.16, Panorama - Thessaloniki
Cod postal: 55236
Telefon: 0030 2310 340088; 340089
Fax: 0030 2310 332060
E-mail: romcons@otenet.gr.
Web site: http://salonic.mae.ro/
- Actualul context economic face ca tinerii şi studenţii să îşi vadă viitorul departe de graniţele României şi să plece pentru a munci în străinătate pe anumite perioade de timp. Piaţa muncii de afară le oferă tinerilor români domenii variate de muncă, de la hoteluri şi restaurante, la business, management
Situaţia din România de un an şi jumătate încoace, împreună cu măsurile de reducere a salariilor din sectorul public, al pensiilor, fondului de şomaj şi al indemnizaţiilor pentru copii determină tinerii din ţara noastră să-şi vadă de viaţă pe alte meleaguri. Grecia, Spania, Italia, Franţa, SUA ori Canada sunt destinaţiile principale pentru joburi bune şi salarii pe măsură, iar ofertele din aceste state sunt variate, de la joburi în hoteluri sau restaurante, la locuri de muncă la corporaţii, pe domeniile de business, management sau marketing.
- Joburile din Grecia s-au dublat
"Anul acesta, toate joburile pentru străinătate sunt în creştere. Astfel, în prima parte a anului 2010, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul joburilor pentru Grecia s-a dublat şi a înregistrat cea mai mare creştere, în Spania au crescut cu 25%, iar în Franţa şi în SUA, locurile de muncă s-au ridicat ca număr cu 10-15%. Şi salariile au crescut în afară, cu câteva sute de euro", precizează pentru Antena3.ro Luana Cosma, coordonator de programe.
Ea adaugă pentru Antena3.ro că sunt două categorii de joburi, respectiv cele pentru studenţi şi cele pentru tinerii absolvenţi, iar pentru ambele categorii vârsta maximă de angajare în programele de work&travel este de 30 de ani. Dar au fost şi cazuri izolate, în care au aplicat persoane cu ani mai mulţi decât limita "legală" pentru proiect.
"Cei care sunt încă studenţi pleacă cu contracte pe perioade de 3-4 luni, în perioada din iunie până în octombrie şi au posturi de începători, în cadrul unui internship plătit, un fel de stagiu, iar tinerii absolvenţi pot pleca oricând, în orice perioadă a anului, timp de 6, 12 sau 18 luni, pe joburi full-time, după care îşi pot prelungi contractul, dacă vor", mai zice Cosma pentru Antena3.ro.
Poziţii bune pe domenii de business, cu salarii de 1600 de euro de lună
- Marea parte a studenţilor lucrează în Grecia, Spania sau Italia în hoteluri, baruri sau restaurante, pe post de chelneri ori recepţioneri şi pot câştiga până la 550 de euro pe lună, faţă de 400, cât era salariul lunar anul trecut şi au incluse în job cazarea
"În ceea ce priveşte joburile pentru America, tinerii pot câştiga între 1300 şi 2000 de dolari pe o lună, dar au fost cazuri în care ei au câştigat fiecare şi 10.000 de dolari lunar, pentru că şi-au luat două joburi în paralel", explică Luana Cosma pentru Antena3.ro.
Voluntari în taberele de urşi panda din China sau profesor de engleză pentru copiii chinezi
- Alte joburi în afară, diferite faţă de cele standard, sunt şi ele căutate, mai puţin, dar în acelaşi timp în creştere faţă de anul trecut.
Astfel, Luana Cosma detaliază pentru Antena3.ro că tinerii şi studenţii sunt interesaţi şi ţări precum China sau Australia şi de de voluntariat, de exemplu în tabăra de urşi panda din China şi de joburi precum asistenţi medicali şi traineri de limba engleză pentru copiii chinezi. În China plata se face în funcţie de program, iar în Australia, unde tinerii pot munci în restaurante ori hoteluri, plata este între 8 şi 14 dolari australieni pe oră.
Bonusuri de 50% dacă rămâi peste program
Radu Contineanu, office manager la Student Travel Bucureşti confirmă pentru Antena3.ro că numărul studenţilor înscrişi în programul Work&Travel s-a dublat în acest an faţă de anul trecut şi spune că, în comparaţie cu 2009, salariile au rămas la fel pentru SUA, adică între 7,25 şi 9,50 de dolari pe oră, la un număr de 40 de ore.
"Firmele din SUA, care angajează tineri români în turism şi servicii, de exemplu asistent de vânzări, chelneri, room-service sau personal pentru pază, le oferă angajaţilor un bonus de 50%, dacă ei aleg să rămână peste program", adaugă Contineanu pentru Antena3.ro.
Deşi oferta pentru locurile de muncă în străinătate este variată şi tentantă, totuşi o parte dintre ele rămân neocupate, din cauza barierei lingvistice.
"De exemplu în Franţa, foarte mulţi tineri nu iau joburile pentru că nu cunosc limba franceză, iar astfel posturile rămân neocupate. Marea parte a tinerilor şi studenţilor cunosc engleza, iar pentru ei este un test important de admitere la job, pentru că altfel nu ajung să semneze contractul", concluzionează Laura Cosma pentru Antena3.ro.
Perla Greciei - Insula Santorini îşi aşteaptă turiştii. Lumea nu vorbeşte de criză acolo, dar o simte. Hotelierii au scăzut preţurile şi se dau peste cap să ofere cele mai bune servicii. Mai greu este pentru micii comercianţi care abia îşi mai menţin afacerile. Toţi dau vina pe guvernanţi care nu au ştiut să gestioneze criza şi au fost nevoiţi să se împovăreze prin imprumutul de 110 miliarde de euro. Turiştii, însă, ştiu doar că în Santorini, cea mai scumpă insulă grecească, privesc cel mai frumos apus de soare din lume.
Când ajungi în Santorini, pui piciorul pe un munte de stânca, simţi mirosul marii Egee ori te mângâie un vânt foarte cald. O imagine dramatică de deşert pe care sunt construite hoteluri, toate albe. Imagine pe care o văd milioane de turişti anual.
Deşi e doar începutul sezonului estival, hotelurile sunt pline, chiar dacă preţurile nu sunt tocmai mici. ?Cred că Santorini este un pic mai scumpă în general decât alte insule grecesti, dar (...) daca vezi priveliştea asta nu o poţi plăti cu bani?, spune o turistă.
Însa, criza nu a ocolit insula. Hotelierii au mai tăiat din preţuri, ca să atraga şi mai mulţi turişti. În plus, mizează pe un peisaj de vis şi pe serviciile ireproşabile. E singura lor şansă.
"Noi avem mai multe rezervări, chiar dacă e criză. Ca să vă dau un exemplu, pentru iunie avem 87% din hotel rezervat", a declarat managerul unui hotel.
Agenţiile de turism nu au lăsat din preţ, dar măcar nu l-au crescut, în comparaţie cu anul trecut.
În mai sau octombrie sunt peste 30 de grade ziua, iar o vacanţă all inclusive costă între 400 şi 1.000 de euro de persoană. Însă, în vârful sezonului, din iunie până în septembrie o săptămână costă între 1.200 şi 2.100 de euro de persoană.
Criza, însă, a lovit mai mult în oamenii care au un mic negoţ. Cel mai bine se vede dacă intri în magazinele lor. E gol, deşi de acolo poţi cumpăra cel mai ieftin. Iar cei care au maşini, motociclete sau atv-uri de închiriat, o afacere care mergea strună pâna acum, au redus preţurile la nivelul de acum 3 ani.
sursa aici
Kos este destinatie ideala pentru vacanta ideala. Cu diferite plaje, statiuni, stilul de viaţa si obiectivele turistice Kos este una dintre cele mai frumoase din insulele grecesti.Insula este renumita pentru vegetaţia deasa si climatul temperat si aceasta a fost caracterizata de catre doctorul roman Gallino ca cel mai temperat loc din lume. Kos are o selectie larga de hoteluri si apartamente pentru a satisface toate cerintele si bugetele, daca esti in cautarea unui statiuni de lux sau a unei statiuni traditionale
- TAVERNE | PUB-URI | CLUBURI DE NOAPTE
Exista o varietate de taverne si restaurante traditionale pentru a incerca gustarile grecesti. Insula Kos noaptea transforma intr-o parte diferite baruri, pub-uri si cluburi de noapte. Daca ai nevoie de o noapte mai relaxanta departe de centru, sunt baruri cu privelisti mununate.
- Insula Kos sau Cos este una din cele douasprezece insule, si probabil singura care rivalizeaza cu Rodos in privinta popularitatii. Capitala insulei, care se numeste tot Kos, se afla in partea de nord-est. Desi este un oras destul de modern, are cateva locatii destul de bine conservate si ruine valoroase datand din epocile romana si greaca clasica. Aflati mai mult despre orasul Kos...
Kos este insula lui Hipocrate, parintele medicinei, a treia ca marime dupa Rodos si Karpathos - dimensiunile insulei Kos sunt 40 km lungime si 8 m latime. Pe langa plaje magnifice, pe insula se afla multe monumente si vestigii ale epocilor trecute, ceea ce face din insula Kos o destinatie atractiva nu doar in Grecia ci si la nivel mondial.
- Principalele localitati pe insula Kos sunt Kardamena, Kefalos - un sat montan cocotat deasupra marii si avand multe ruine preistorice, Tingaki, Antimachia - aici puteti vedea un alt castel al cavalerilor - Palaia Antimakhia, Mastihari, Marmari si Pyli - si aici se afla un castel al cavalerilor ordinului Sf Ioan; iar asezarile mai mici sunt Zia, Zipari - aici puteti vedea frumoasa bazilica Ayios Pavlos, Platani, Lagoudi si Asfendiou - un sat incantator de munte. Pamanturile fertile ale insulei au atras locuitori inca din timpuri stravechi. In epoca micena locuiau atatia oameni pe insula Kos, incat de aici au plecat 30 de corabii spre Razboiul Troian.
- In secolele VII si VI i.e.n. insula Kos a prosperat ca aliat al oraselor puternice Ialysos, Kamiros si Lindos. Dupa un mare cutremur si dupa subjugarea persana, in 477 i.e.n. insula Kos a inregistrat o noua perioada de inflorire. Dupa moartea lui Hipocrat, insula a devenit faimoasa in lumea greaca prin Sanctuarul lui Asclepius - o scoala medicala ce perpetua invataturile lui Hiopocrat.
- Tot pe insula Kos s-a nascut si Ptolemeu II al Egiptului, fapt ce a asigurat protectia Egiptului. In anul 130 i.e.n. insula Kos a cazut prada Romei, iar in primul secol e.n. era administrata de insula Rodos. In 1912 Kos a fost ocupata de italieni, insa a revenit Greciei in 1948.
- Insula Kos este o destinatia ideala pentru o vacanta educationala pentru elevi, pentru catarari montane, sau pentru terapii naturiste si religioase. Insula Kos este indeosebi populara pe timpul verii, insa multe hoteluri opereaza pe tot parcursul anului, multi vizitatori preferand perioada mai pasnica din extra-sezon.
Statiunile de pe malul marii, barurile si cluburile, precum si plajele deosebite, va stau la dospozitie, gata sa va indeplineasca toate fanteziile. Orasele Kos, Kardamena si Lambi va asteapta cu bratele deschise. Pastrati insa putin timp si pentru a vizita interiorul insulei Kos - cabane izolate, plaje adapostite de cranguri luxuriante, sate linistite. Statiuni precum Marmari si Mastihari va ofera un amestec de desfatare pe plaja si stil rustic.
Important. Contractele de training primite de la partenerii nostri din Grecia, vor trebui stampilate de catre universitatile de care apartine fiecare student. Aceasta procedura revine exclusiv in sarcina studentilor!
- Ministerul Afacerilor Externe atrage atenţia cetăţenilor români, care doresc să călătorească în Grecia, că astăzi, 5 mai 2010, toate zborurile aeriene internaţionale dinspre şi spre Aeroportul din Salonic vor fi blocate, iar ferry-boat-urile vor fi oprite la ţărm.
Vor fi afectate de asemenea şi zborurile interne, precum şi circulaţia feroviară. Cursa Salonic - Bucureşti a fost suspendată în noptea de 4 spre 5 mai şi va mai fi suspendată şi în noaptea de 5 spre 6 mai.
Transporturile şi comerţul din regiune sunt afectate din cauza protestelor sociale care au loc în această perioadă în Grecia.
- pentru cei ce pleaca work and travel, in general, mancarea este asigurata de angajator. in caz ca pleci singur, sau pentru cultura ta, aici ai o mica lista de preturi
- Monedă, preţuri, cumpărături
- În Grecia circulă moneda europeană comună Euro (EUR), a cărei subdiviziune este centul ( EUR = 100 cenţi).
- Cât costă, deci, alimentele esenţiale în Grecia? Trebuie, mai întâi, să aveţi în vedere faptul că preţurile din magazine diferă faţă de cele de la restaurant. Restaurantele au şi ele preţuri diferite, de aceea ne mărginim la a prezenta preţurile produselor alimentare în magazine:
- apă (1,5 l) = de la 0,70 EUR
- bere ( 0,3 l) = de la 1 EUR
- suc de fructe = 0,25 ? 0,60 EUR
- lapte (1 l) = de la 1,50 EUR
- cola = 0,55 EUR
- pâine = 0,80 EUR
- cornuri = 0,50 EUR
- unt = 1,50 ? 3,25 EUR
- piersici = 1 ? 1,50 EUR
- portocale = 0,80 EUR
- ectarine = 1,30 EUR
- ulei de măsline (1 l) = 3,50 ? 5,- EUR
- Hai noroc
- Fauna
În munţi îşi au cuiburile păsările de pradă - şoimii, vulturii sau bufniţele. Dacă aveţi noroc, veţi vedea şi ciocănitori verzi sau pescăruşi albaştri. Dintre insecte, în Grecia trăiesc scorpioni, ale căror muşcături, însă, nu sunt mortale pentru om, centipede şi cicade, al căror ţârâit poate fi neplăcut pentru unii dintre vizitatori. Există aici şi vipere, ale căror muşcături, la fel ca şi cele de scorpion sau centipede, pot fi extrem de neplăcute.
În apele mării trăiesc o multitudine de specii de peşti, foci, broaşte ţestoase marine şi alte animale rare. Nu putem omite nici acele specii oarecum "periculoase", cum ar fi aricii de mare, meduzele, pisicile de mare sau murenele colorate, acestea din urmă trăind mai ales în zonele izolate, departe de marile plaje. Cel mai bine este să evitaţi orice contact cu aceste animale
- Transport
Transportul in comun se efectueaza cu autobuze, trolee, tramvaie, metrou. De asemenea taxiurile sunt destul de ieftine, o calatorie de 15-20 min costa in jur de 3 euro. Atentie, taxiul lucreaza in sistem sharing si uneori daca nu mergi in directia/zona taximetristului, poti fi refuzat si trebuie sa astepti alt taxi poate vei avea mai mult noroc a doua oara... oricum speranta moare ultima, In multe orase se pot inchiria masini sau atv-uri, pretul fiind de cca 30 Euro/zi, cu asigurarea inclusa. Pretul depinde de marca masinii si de perioada de inchiriere. Conducatorul auto trebuie sa aibe permis de conducere international si o vechime de minim 2 ani. - Telefon
In Grecia puteti sa sunati cu cartele telefonice de la orice telefon public. Cartelele se cumpara de la chioscuri, minimarketuri sau OTE (compania nationala de telecomunicatii din Grecia). Pentru Romania, formati prefixul 00-40- codul orasului-numarul de telefon. Operatorii de telefonie mobile in Grecia sunt Vodafone, Wind, Cosmote si au contracte de roaming cu operatorii din Romania, asa ca nu uitati sa va activati roamingul inca din Romania. - Fus orar
ora locala este GMT + 2ore, acceasi pe tot teritoriul tarii. .ca in Romania - Clasificarea Hotelurilor
Clasificarea hotelurilor in Grecia nu este exprimata in stele. Fiecare din categoriile A, B, C, D sau L pot include cate doua clase de clasificare, asa cum suntem obisnuiti. Astfel in cat A putem intalni hoteluri cu dotari si facilitati din cat 5* dar si din categoria 4*. Hoteluri din categoria 5*, apar, uneori, notate ca fiind ca hoteluri din clasa de luxe.
Cu toate acestea, se obisnuieste transformarea respectivelor categorii in stele pentru o mai buna comparatie calitate-pret. - Temperatura medie
Clima Greciei este mediteraneana cu veri calde si secetoase si ierni umede si reci. Partea nordica prezinta caracteristici continetale, cu veri calde, precipitatii mai multe si ierni mai reci.
Clima Greciei continentale variaza de la zonele litorale la cele montane. In muntii din vestul Greciei si din Pelopones ninge abundent iarna, ploua toamna si primavara iar vara este cald. In Macedonia si Tracia, ploile sunt mai egal distribuite pe parcursul anului, nordul Marii Egee moderand temperaturile din zonele litorale. In jurul Atenei, temperaturile sunt ridicate vara, iar iarna rareori scad sub zero grade si ploua mult. Atena poate fi sufocant de calda, astfel incat vizitatorii pot avea nevoie de timp pentru a se obisnui.
Insulele Greciei si in special in insula Creta clima este temperat mediteraneana si in consecinta verile sunt fierbinti si uscate iar iernile sunt blande si ploioase. Vara in lunile iulie si august se ating valori de 26 ºC (dar pot sa urce si mai sus de atat) iar iarna sunt in jur de 12 ºC.
Capitala insulei este Fira, oras port, care impresioneaza prin strazile inguste, taverne traditionale, magazine asezate pe versantii stincosi, dar si prin plaje minunate, si apa marii limpede precum cristalul.
Pe insula Santorini se ajunge cu avionul, sau cu ferry boat din portul Pireu ( 9 – 12 ore).
- Do you have any limit for the height of the candidate?
For security reasons, the minimum height requirement is 155 cms.
- Do you provide the clothes we wear when we are working?
Yes
- Do you provide compensation for travel expenses ?
Yes. This shall be specified in the contract.
- Is it possible to receive tips from the customers?
Yes
- Do you provide free accommodation and food?
Yes, this is provided by us.
- What kind of accommodation is provided?
The rooms are either in or near the hotel of assignment, and are for 2 or 3 persons in each room, with private facilities.
- What food are we served?
There is normal food for the staff, 3 meals per day, which all staff shall eat.
- What qualities are required to work for you?
If someone has any experience or idea of Service in Restaurants it would be the best condition, but as we have our own school, so we shall teach the candidates what is to be done.
- What gender do you require for the jobs, Female or male?
We accept male and Females.
- How old should the participants be?
Between 18 and 30.
- What kind of education background is required to obtain a job?
High School.
- What language skills are required?
English or German, at a communicative level.
- You have so many job positions, how can I choose which one do I take? Do you test us and see which job can we do?
You should know what you do best. The position we shall assign you to, depends on your qualification, but we have many positions in Service (Waiters, Waitresses, Barmen, Bar women, and Kitchen helpers) which do not require many skills.
Therefore we have everyone under training and supervision while at work.
- How many days do we work in a week and how many hours a day?
This depends on the hotel where you will be placed, but the terms in the contract are either 8 hours - 7 days a week, or 9 hours - 6 days a week. I repeat, this depends on the hotel's requirements.
- How much is the monthly salary?
For beginners, it is Euros 400,- per month. If you do overtime above the hours mentioned above, you shall receive the money for an extra day for 8 hours of work.
- Do you pay for insurance?
Yes, this is provided by us - for "Accidental injuries during work". You should take a private "travel Insurance" if you wish to have a good health insurance.