Iunie in Grecia

Vremea in Grecia in iunie:
  • E foarte cald ! In jur de 30C!
Papuci de vara, pantaloni trei sferturi si bluza fara maneca si tot ti-e cald...
Hainele mie mi se par mai ieftine in Grecia decat in RO (Zarra, M&S, Esprit), dar sunt si magazine cu preturi mari.

Republica Elena Update

  • Forma de guvernamant: republica
  • Suprafata: 132.000 kmp
  • Populatia: 10.700.000 locuitori
  • Limba oficiala: greaca, pentru conversatiile cu turistii se vorbeste limba engleza
  • Religie: 95% ortodoxism, 2% islamism
  • Capitala: Atena
  • Moneda: euro
  • Ziua nationala: 25 martie
  • Fus orar: GMT +2/+3
  • Domeniu Internet: .gr
  • Prefix telefonic: 00 30

  • Aşezare geografică
Grecia se situeaza in sud-estul Europei, în Peninsula Balcanică, este membră a Tratatului Nord-Atlantic, Uniunii Europene şi a zonei euro. Grecia consta dintr-un fragment de continent si trei mii de insule. O cincime din teritoriul tarii este ocupat de insule.
  • Vecini
In nordul Greciei se afla Bulgaria, Macedonia, Albania, in est - Turcia, iar de la est spre sud si vest, este inconjurata de Marea Egee, Marea Mediterana si Marea Ionica.

  • Grecia este formată din 13 regiuni administrative numite periferii, care sunt împărţite la rândul lor în 51 de prefecturi. Periferiile sunt: Attica, Grecia Centrală, Macedonia Centrală, Creta, Macedonia de Est şi Tracia, Epirus, Insulele Ioniene, Egeea de Nord, Peloponezia, Egeea de Sud, Tesalia, Grecia de Vest, Macedonia de Vest. Pe lângă acestea există o regiune autonomă, Muntele Athos (Ayion Oros - Muntele Sfânt), un stat monastic sub suveranitate grecească.

  • Relieful
Grecia este formată dintr-o parte continentală cu numeroase golfuri şi peninsule şi o parte insulară (aproximativ 3 000 de insule în Marea Egee, Marea Ionică şi Marea Mediterană). Insulele cele mai importante sunt Creta, Rodos, Corfu şi grupele Dodecaneze şi Ciclade. Grecia are aproximativ 15.000 km de coastă.

  • Clima
Grecia apartine zonei mediterane. Clima tarii este blanda. Pe an sunt 300 de zile insorite. Vara, ploile sunt foarte rare, iar iarna sunt frecvente furtunile. Cel mai potrivit timp pentru a vizita Grecia este perioada sfarsitul lui martie – jumatatea lui iunie sau septembrie – sfarsitul lui octombrie.

Temperaturile medii ale aerului si ale apei

Ian Feb Мar Аpr Маi Iun Iul Аug Sep Оct Noi Dec Aerul 16 16 17 20 24 28 30 32 27 24 21 17 Apa 16 15 16 16 19 22 24 24 24 23 20 17

  • Turismul
Grecia, statiuni agitate, peisaje stâncoase, plaje ascunse, orase antice. Cine vizitează o dată Grecia, va rămâne impresionat toată viata. Există atâta varietate aici, în care fiecare insulă oferă un amestec de minunătii pe care nu se poate să le ratezi. Însă frumusetile Greciei nu se datorează numai insulelor sale. Toată tara este un întins si prietenos litoral. De-a lungul fâsiilor de pământ crestate, dintre Marea Egee si Marea Ionică, cele mai vechi civilizatii, timpuri legendare si obiceiuri puternic înrădăcinate în trecut, se întâlnesc si convietuiesc cu tânărul mileniu. Trecutul si prezentul alternează, la fel ca si schimbările de peisaj, de la cel marin la cel muntos, oferind vizitatorilor experiente memorabile. Poti trăi în această tară, înconjurată de nepretuite valori istorice si muzee, vârste străvechi - pre-clasic, roman, bizantin - toate într-o singură zi, sau te poti bucura pur si simplu de viată, practicând sporturi acvatice, făcând croaziere pe mare, pescuind, relaxându-te în hotelurile luxoase, gustând din apetisanta bucătărie traditională si sfârsind ziua într-unul dintre sutele de cluburi de noapte sau discoteci. O infrastructură adecvată, pe sosele, în aer sau pe apă, face din Grecia o destinatie extrem de accesibilă tuturor celor care, ajunsi aici, vor fi liberi să-si aleagă propriul stil de viată si cu sigurantă să-si facă prieteni noi.

Cele mai mari orase:
Atena, Pirei, Saloniki, Patri, Volos, Rodos.

  • Atena
Este amplasata pe peninsula Attica in partea de sud-est a Greciei. Atena este orasul cu o soarta incredibila, fiind in acelasi timp una dintre cele mai vechi si una dintre cele mai noi capitale europene. Acest oras a fost recunoscut drept centru cultural al lumii antice in timp ce multe capitale europene inca nici nu existau. A cunoscut o evoluţie glorioasă, mai ales în Grecia Antică. Atena a fost locuita de oameni inca din Epoca Bronzului si guvernata pana in jurul anului 1000 î.Hr. de regi ionieni.
Oraşul îşi ia denumirea de la zeiţa Atena, care reprezintă în mitologia greacă înţelepciunea. Legenda spune că zeii Atena şi Poseidon au descoperit oraşul şi se certau pentru a pune stăpânire pe el. Poseidon a oferit locuitorilor un cal pentru război, iar Atena a îmblânzit calul şi a dăruit măslinul. Numele original era Athenai, pluralul Athene, numele zeiţa in dialectul local.
Este impartita intre cultura straveche si zonele de plaja, este unul dintre marile orase ale Europei, care ofera o vacanta unica: muzee, galerii de arta, monumente istorice, iar daca vrei o schimbare de peisaj, statiunile litoralului te asteapta stralucitoare si pline de viata. Poti vizita Atena doar pentru Acropole, Parthenon si Muzeul National, unde vei gasi unele dintre cele mai frumoase urme ale Greciei antice si vei simti sarmul sacru al monumentelor si al artei. Daca urci pe Acropole si privesti Atena vei descoperi de fiecare data un alt oras, plin de contraste si surprize: antic, bizantin, neoclasic, modern, vesel.
Veselia orasului se poate vedea peste tot: in teatrele antice, in expozitiile moderne, la competitiile sportive, lânga coloanele unui vechi templu, la un concert sau chiar lânga un pahar de Raki intr-o taverna. Sau, tot aici, te poti bucura de viata de noapte pe care acest oras ti-o ofera cu generozitate prin restaurantele sale, barurile si cluburile de noapte. Atena beneficiaza de o localizare excelenta, oferindu-i vizitatorului posibilitatea sa cunoasca teatrul antic Epidavros, Delphi si Mycenae - casa regelui Agamemnon. De asemenea, poti face croaziere pâna la insulele din apropiere: Aegina, Poros si Hydra. Evenimente artistice, festivaluri, competitii sportive, aniversari si multe alte momente distractive isi aleg gazda aici, in orasul Jocurilor Olimpice.

Atractii turistice si evenimente din Atena
    Acropolele din Athena
    Dealul Acropolelor, asa numitul “Stanca Sacra” a Atenei, este cel mai important site al Atenei.in timpul Perioadei de Aur a lui Perikle, aici s-au construit unele dintre cele mai reprezentative capodopere arhitecturale ale epocii. Ramasitele primelor asezari de pe Acropole dateaza din peerioada Neolitica. De-a lungul secolelor pitra dealului a fost in continu folosita fie pentru locurile de cult fie pentru casele de locuit.
    In timpul perioadei clasice(450-330BC) trei importante temple au fost construite pe ruinele celor vechi: Panteonul, Erechtheion, si Templul lui Nike, dedicate lui Athena Parthenos, Athena Polias, si respectiv Athena-Apteros Nike.

    • Surse:
    1. http://www.turism.md/rom/countries/62
    2. http://harta.infoturism.ro/Europa/Grecia/Grecia.php?country=Grecia
    3. http://ro.wikipedia.org/wiki/Grecia

    Work and travel in Mykonos!



    Ce fac romanii in grecia ;)

    Grecia in poze


    Mykonos beach. sursa aici

    De vizitat

    • Muzeul Acropolelor
    Este unul dintre cele mai importante muzee din lume. El gazduieste temporal capodoperele civilizatiei grecesti antice, dedicate celor mai importante sanctuare atheniene.la ora actuala au inceput pregatirile pentru contruirea unui nou muzeu. Multe piese unice de arta ce ornamentau Acroplolele au fost furate si trasferate in strainatate. Cel mai mare jaf de acest gen a avut loc in sec 19 de catre Lord Elgin.

    • Templul Olimp
    Conform traditiei, intemeierea sanctuarului merge inapoi in timpurile mitice ale lui
    Deucalion. Locul a fost locuit din timpuri preistorice si cultul zeului Zeus, este atestat inaca de la inceput. In 515 BC Peisistratos cel tanar , incepe contructia monumentalului templu care insa nu este finalizata datorita sfarsitului tiraniei in Athena. Mai tarziu templul este finalizat de catre imparatul roman Adrian in 124/125 AD. In interiorul templului se gasea o colosala statuie (din aur si fildes) a lui Zeus.

    Destinatii exotice
    Halkidiki
    Halkidiki se afla in nordul Greciei, in Macedonia , si este compusa din 3 brate � Kassandra, Sithonia si Muntele Athos. Cu o linie de coasta ce se intinde pe o distanta de 522 km, ale carei plaje variaza atit ca forme cit si ca dimensiuni, de la plaje lungi cu nisip fin, la plaje mici, la golfuri pitoresti, porturi mici, sate traditionale pescaresti.
    Cea mai frumoasa zona din nordul Greciei, aceasta peninsula si-a pastrat dintotdeauna acelasi farmec. Padurile, plajele cu nisipul fin, golfuletele ascunse, orasele istorice si satucurile pitoresti fac deliciul turistilor. Peninsula este compusa din trei fisii de pamant ce intra in marea Egee. Kassandra, Sithonia si Athos. Primele doua sunt cele mai dezvoltate. Athos, fasia estica, este renumita prin cele douazeci de manastiri imprastiate pe tot cuprinsul ei. Excursiile cu iahtul de-a lungul coastei ofera cele mai inedite panorame.

    Insula Thassos
    Insula Thassos, cea mai nordica insula a Marii Egee, are 22 km de la est la vest si 26 km de la nord la sud, fiind înconjurata de 93 de km de litoral. "Insula de smarald" este un loc cu o istorie fascinanta si de o frumusete rara. Fie ca esti sportiv, iubesti natura, sau îti place viata de noapte, vei avea o larga varietate de locuri de vizitat. Ca obiective turistice amintim Muzeul Arheologic din Limenas, Muzeul Popular din Kallirachi, Muzeul Vaghis din Skala Potamias, siturile arheologice din Limenas si Alyki, castelul din Potos, manastirea Sf.Pantelimon din Skala Sotira si Arhanghelul Mihail din Alyki. Plajele insulei (Prinos, Skala Kallirachis, Skala Marion, Tripiti, Psili Amos, Potos, Pefkari, Makryammos, Crysi Ammoudia, Paradisos Beach) au un farmec aparte.
    Posibilitatile de divertisment pornesc de la tavernele si restaurantele cu meniuri specifice, continua cu cluburile de noapte si barurile mici de pe faleza, cu muzica si dansuri traditionale, cu nenumaratele magazine si se termina cu posibilitatea practicarii sportului (ski nautic, surfing, scufundari, tenis, echitatie).
    Locuitorii sunt deosebit de primitori, turismul insemnand pentru acestia, în primul rând, ospitalitate, fiind renumiti pentru respectul pe care îl au fata de traditiile si obiceiurile locale.

    Santorini
    Santorini este o insula mica, foarte frumoasa, situata in sudul complexului de insule Ciclade din Grecia. Primul sau nume a fost Strongyli (Rotund), mai tarziu a fost numit Calliste (Cea mai frumoasa), si in cele din urma Thera, in onoarea lui Theras, fiul lui Autesion (erou din Theba, descendent al lui Kadmus).
    Numele Santorini insa este unul mai recent, si vine de la biserica de pe insula, inchinata Sf. Irene, numita Aghia Irini de greci si Santa Rini de marinarii straini.
    In mijlocul insulei se afla un lac cu apa albastra, care s-a format pe locul unui vulcan foarte vechi care, conform legendei, a distrus continentul pierdut, Atlantis, atunci cand a erupt acum 3500 de ani, ingropind orasul antic Akrotiri (care acum este excavat) sub tone de cenusa.
    Insula Santorini are doua orase, Fira si Ia, situate in zonele cele mai inalte ale insulei. Aici sunt construite hoteluri, restaurantae, baruri si o multime de alte facilitati turistice care sa mentina turistii bine dispusiatunci cand se relaxeaza intre vizitele facute la ruinele arheologice ale vechiului Thera.
    Santorini are doua plaje accesibile, Perissa si Kamari, amandoua caracterizate prin nisipul vulcanic de culoare neagra.

    Atractii turistice si evenimente din Santorini

    Muzeul Archontiko Argyrou
    Pe insula Santorini, in Cyclades, la numai 2 km de orasul Fira, se afla muzeul si casa de oaspeti Archontiko Argyrou. In 1888 George Argyros proprietar si comerciant de vinuri contrueste deasupra unei case traditionale aceasta vila neoclasica si o decoreaza cu picturi, mobilier si ornamente.
    In 1985 prin decizia Ministerului de Cultura casa a fost caracterizata ca piesa de arta de o deosebita arhitectura.

    Siteul arheologic AKROTIRI
    Este una dintre cele mai importante asezari preistorice (Aegean). Prima asezare dateaza din Neoliticul tarziu (4 mil BC). Descoperiri arheologice indica ola un momendat asezarea ajunsese la o important nivel de dezvoltare si prosperitate, cu o vasta retea de lagaturi externe. Akrotiri avea contacte cu Creta dar de asemenea cu Cyprus, Siria si Egipt. Viata orasului cunoaste un sfarsit rapid in sec. i.Hr. in urma unui cutremur de pamant.

    • Thera antica
    Thera antica se afla asezat in Mesa Vound, 396m deasupra nivelui marii. A fost infintat de in sec 9 BC de catre colonistii Dorieni condusi de Theras, si a continuat sa fie locuit pana la inceputul periodei Bizantine.

    • Zakinthos
    Zakinthos este insula cea mai sudica a Marii Ionice, cu o vegetatie abundenta, dealuri, campii si munti, plantatii de masline si struguri. Poeti si compozitori renumiti au creat aici piese renumite, pictura incepe sa se dezvolte in secolul al XVII - lea, cand a fost infiintata renumita scoala de pictura. Plajele cele mai frumoase se afla in sud, aici fiind si centrul turistic al insulei. Hoteluri moderne, calitative,numeroase posibilitati de distractie si sport asteapta turistii an de an.celor carew vor sa cunoasca locurile renumite se recomanda partea de nord, unde se poate visita satul de munte Anafonitria, cu manastirile sale, Pestera Abastra, golfurile cu ramasitele vapoarelor naufragiate.


    • INSULA CORFU
    Corfu, insula miracolelor si padurilor, in care, potrivit Odiseei lui Homer, Ulise a facut ultima oprire in drumul sau inapoi spre Ithaca. Este o insula cosmopolita, sofisticata, care combina in mod fericit relaxarea cu distractia si o intensa viata de noapte. Acoperita de plantatii de maslini, chiparosi si lamai, in plus, soarele, nisipul fin, marea albastra sunt motive irezistibile pentru care zeci de mii de turisti din intreaga lume vin si revin aici in fiecare an.
    Orasul Corfu, capitala insulei, este asezat pe relicvele diferitelor civilizatii care s-au impletit aici de-a lungul timpului, creand o atmosfera unica.Orasul Corfu este o combinatie dintre Venetia si Napoli, un pic din Franta si un strop din Anglia, si bineinteles este Grecia.

    • ACHILLION
    Palatul aflat in satul Gastouri, a fost ridicat in 1890 pentru Elizabeth (Sissy), Imparateasa a Austriei ca loc de consolare fiind folosit ca loc de odihna si relaxare in timpul verii. Mai tarziu Kaiser-ul Wilhelm al Germaniei a cumparat palatul care, fiind aproape de mare, era folosit ca loc de vacanta pentru calatoriile acestuia cu yahtul.


    • CRETA - Tarim al eternitatii, mereu deschisa catre Europa si Africa.
    Cu plajele si stancile sale salbatice, este probabil cea mai frumoasa Insula a Greciei si cea de-a cincea ca marime din Europa, ea separand Marea Egee de Marea Libiei. Plajele cu nisip fin, scaldate de ape de culoarea turcoazului, forma alungita, diferita de restul Greciei (un lant de munti inalti care o impart in mai multe province), civilizatia minoica si vestigiile care stau marturie lungii ei istorii fac din aceasta insula cea mai cautata destinatie din Grecia. Este un paradis turistic dotat cu hoteluri de prima clasa, sate de vacanta si bungalow-uri amplasate pe malul marii sau in apropierea acestuia.