Astazi m-am gandit sa scriu despre mancarea greceasca. Ma pricep cate de cat la gatit mancarea lor traditionala asa ca, in caz ca ajungi aici sau o sa lucrezi in domeniul restaurantelor sau vrei sa ai o idee generala trebuie sa stii ca:
Preferintele grecilor pentru o viata imbelsugata si mancaruri bine condimentate, sunt reflectate in modul de preparare a bucatelor. Savoarea lor este data de bogatia si calitatea ingredientelor, o masa in stil grecesc fiind pusa in evidenta (in general) de o selectie de mancaruri reci si calde folosindu-se pe scara larga uleiul de masline, cepa, usturoiului si oregano.
Feluri traditionale de mancare
> Aperitivele
Mezedes (selectie de mancaruri reci si calde ) este o gustare pentru cina. Mesele de dimineata si de pranz sunt usoare, iar cina e servita in general seara.
Bucataria greceasca e bogata in tipuri de mezedes (starters) compusa din: masline, sosuri, ardei copt, vinete la gratar, branzeturi, salate, fructe de mare.
Tzatziki este preparat din iaurt, castraveti, usturoi si marar. Poate fi folosit ca aperitiv sau sos pentru mai multe feluri de mancare.
Horiatiki (salata greceasca) contine branza Feta, rosii, castraveti, ceapa, masline si ulei de masline extravirgin. Dupa preferinte se adauga si putin oregano.
>Felurile principale
Principalul tip de carne folosit de catre greci este carnea de miel. Pregatirea mesei cu ocazia unei sarbatori presupune prepararea la protap a mielului intreg.
Pentru mesele obisnuite, carnea de miel este inabusita in vase inalte ornate cu legume asortate, este crestata si apoi fripta la gratar. Carnea de porc, de vita, de pasare se prepara marinata, pe gratar/ la cuptor. Puiul se gateste fript sau inabusit.
O mancare populara este “ dolmades”, sarmale mai mici in foi de vita, care se prepara din carne tocata de miel sau vita, orez, rosii, ceapa si condimente.
Moussakaua -Din carne de porc sau vita, garnisita cu straturi de vinete, aromat cu usturoi, si dreasa cu ou pe deasupra, e felul de mancare intalnit aproape pretutindeni.
>Garnituri
Din bucataria greceasca nu lipsesc pilafurile, asezonate cu condimente si alune. Orezul este preparat si la cuptor, cu carne, si servit apoi cu legume inabusite. De asemenea, se poate gati in frunze de vita de vie- asa-numitele dolmades (frunze de vita umplute cu orez, carne, linte si condimente).
Deserturi si bauturi
>Fructe si dulciuri
Fructele proaspete- in general smochine, portocale, mere si pepene- incheie de obicei cina intr-o seara tarzie. Alaturi de ele sunt foietajele, mai des intalnite cu ocazii festive.
Fara indoiala cel mai cunoscut preparat de patiserie este baklavaua, facuta din mai multe foi, cu sirop de miere pe deasupra si decorata cu nuci.
Prajiturile cu unt si miere sunt un deliciu pentru dupa-amiezele tarzii cand sunt insotite de o cafea greceasca tare.
>Bauturi
Cea mai cunoscuta bautura traditionala greceasca este ouzo, preparata din struguri, alcool, ulei de anason, coriandru si alte plante. In Grecia este foarte apreciat ouzo de pe insula Lesbos, care este considerata patria acestei bauturi aromate.
Grecia e faimoasa pentru vinul ei servite in majoritatea tavernelor si restaurantelor. Unele au propria lor crama si va pot servi vinul casei. Retsina ( Kourtaki) este un sortiment renumit in Grecia, dar si in intrega lume.Kafenion, cafeaua greceasca este o provocare la revigorare si socializare. Dupa gust, este foarte tare si aromata.