- Insulele Ionice se afla in partea de vest a Greciei continentale, plasate in Marea cu acelasi nume, la cativa kilometri de coastele Albaniei, cunoscute pentru clima blanda, ploioasa pe timpul iernii, cu munti vesnic verzi si ape limpezi si calde. Nici istoria lor nu a fost mai putin tensionata decat a restului tarii, dar ocupatia venetiana din secolele XIV-XVIII a lasat in urma superba arhitectura specifica. Ceva mai tarziu, francezii si englezii au poposit si ei cu randul aici, ramanand amprente adanci in cultura locala. Din 1864, insulele au revenit Greciei pentru totdeauna, construindu-si propria identitate. Desi pline de vestigii si monumente, multe dintre ele au fost reconstruite in urma puternicului cutremur din 1954 care le-a distrus in mare parte.
- Golful Saronic
Kythera este una dintre putinele insule pe care turismul modern nu a reusit sa patrunda, ramanand departe de „binefacerile“ aglomeratiei din marile centre turistice.
- Insulele Sporade
Cele din nord au o vegetatie cu adevarat luxurianta, cu mici cascade care coboara de pe dealurile inverzite si vai ce sfarsesc pe plajele fine. Cele din est se bucura de arhitectura civilizatiilor care i-au ocupat taramurile de-a lungul anilor. Caracteristica lor principala este totusi lipsa masiva a turistilor, ceea ce le confera un farmec aparte, apreciat de cei care vor sa descopere primii locuri salbatice, oameni simpli si obiceiurile lor nealterate de civilizatia secolului XXI.
- Creta are un loc aparte atat in turismul grecesc, cat si in impartirea administrativa. Din cauza dimensiunilor sale (este a cincea ca marime din Mediterana), nu face parte, practic, din nici un arhipelag. De-a lungul istoriei a stat marturie evenimentelor ce au legat Europa, Africa si Orientul, iar multe din cele ce s-au petrecut aici au lasat cate un semn vizibil si astazi. Insula are 260 de kilometri lungime si doar 30 latime, cu o suprafata de circa 300 de km patrati. Este brazdata de un lant muntos, ca o coloana vertebrala care o strabate de-a lungul spinarii sale, cu varful Oros Psiloriti ce se ridica pana la 2.456 de metri. Locuitorii de aici sunt cunoscuti pentru spiritul lor liber, acelasi care i-a impins in multe razboaie, incepand din vremea regelui Minos si pana la rebeliunile impotriva turcilor. Dincolo de munti, raurile ce coboara catre tarm sunt una dintre atractiile insulei, iar orasele, ridicate de-a lungul secolelor, inseamna deopotriva muzee, temple, castele, ulei de masline, mancare delicioasa, vin renumit, vegetatie unica, muzica din belsug, sporturi de vara.
- distractie placuta.