Insula Santorini este localizata in Marea Egee, si este cea mai sudica dintre insulele Cyclade.
Capitala insulei este Fira, oras port, care impresioneaza prin strazile inguste, taverne traditionale, magazine asezate pe versantii stincosi, dar si prin plaje minunate, si apa marii limpede precum cristalul.
Capitala insulei este Fira, oras port, care impresioneaza prin strazile inguste, taverne traditionale, magazine asezate pe versantii stincosi, dar si prin plaje minunate, si apa marii limpede precum cristalul.
Pe insula Santorini se ajunge cu avionul, sau cu ferry boat din portul Pireu ( 9 – 12 ore).
Santorini, insula cretana a indragostitilor
Santorini, frumoasa si spectaculoasa insula (dar si cea mai scumpa), primeste anual un numar de turisti de 2 sau 3 ori mai mare decat numarul locuitorilor insulei. Desprinsa in timp dintr-un vulcan ea ofera turistilor munte si mare, alb si albastru, biserici ortodoxe dar si traditii. Merita vizitata in cadrul unei excursii optionale, sau puteti opta pentru cazarea in aceasta insula cu 5 orase.
Santorini este taramul de unde porneste mitul Atlantidei. In trecut, minunata laguna a Portului Santorini era centrul insulei. Acesta a fost scufundat de puternicele eruptii vulcanice care au schimbat topografia locului, aducandu-i in schimb celebritatea; "nisipuri" negre si rosii, faleze naturale inalte de sute de metri. Capitala Insulei, Fira, este asezata intr-un perete vulcanic, pe o faleza inalta de 300 m. Casele de un alb orbitor, cu acoperisuri rotunjite, par chilii sapate in lava pietrificata, intre acestea stradutele mici si inguste duc spre magazine si taverne cu privire la mare.
Oia este renumita prin apusurile de soare care au imbracat forma unui ritual. Imediat dupa orele amiezii oamenii incep sa se indrepte spre terasele care dau spre mare.
Suprafata insulei este de 96 km patrati si se afla la 130 mile nautice de Piraeus. Linia de coasta abrupta a partii vestice este in opozitie cu plajele intinse din partea de est, unele nisipoase iar unele cu pietricele.
Daca porniti din Skala spre Fira trebuie sa urcati pe jos sau pe spatele unui magar. Exista si un funicular pentru cei ce vor sa evite sutele de trepte. Urcarea costa, cu funicularul sau cu magarusul, 3 euro/persoana.
Veti intalni insa incapatanarea magarusului care poate refuza sa urce sau sa coboare cu dvs. in spate si nu veti putea recupera banii.
Fira este foarte atractiva, cu strazi inguste si serpuite, arcade si un cartier unde a trait odata nobilimea Catolica. Exista un muzeu foarte important, cu descoperiri preistorice (in marea majoritate ceramica), o mare colectie de vase ce dateaza din secolele 7 si 6 i.Hr. (incluzand piesele cunoscute drept "Thera ware" (articole de olarie Thera), cateva piese stravechi si clasice si cateva sculpturi elenistice si romane.
Exista o priveliste superba din Fira catre Kamenes, cele doua insulite cu piatra neagra create de vulcan. Acestea pot fi vizitate cu barcile de transport.
Thira antica este un loc de un mare interes arheologic care a fost ocupat de fenicieni, dorieni, romani si bizantini. Cladirile includ grupuri de case, piete, bai, teatre, sanctuare, resedinta lui Ptolomeu Euergetes, morminte ale perioadei stravechi si clasice si vestigii din vremea crestinismului timpuriu. Pe stancile din jur se afla inscriptionate, in alfabetul antic din Thira, numele Zeului Apollo si ale altor barbati si baieti.
Akrotiri ofera cele 43 de vetigii ale orasului Minoan distrus in jurul anului 1500 i.Hr. de catre o eruptie a vulcanului de pe Thira. Ca efect, aceasta este o versiune preistorica a Pompeiului ingropata sub cenusa vulcanica, cu case de doua sau trei etaje, cu piete, magazine, ateliere si asa mai departe. Pe cel mai inalt varf din Santorini se afla Manastirea Profetului Ilias, unde se tine o sarbatoare religioasa pe 20 iulie in fiecare an.
Vechiul sat Ia se afla la Nord de Fira si este un loc de incomparabila frumusete. Farmecul unic al satului sta in casutele mici facute din piatra moale (unele vopsite in alb, albastru sau ocru), in vilele neo-clasice cu gradini si in aleile inguste. Ofera totodata si o superba vedere spre mare.
Printre cele mai bune plaje, unele cu nisip negru, altele cu pietricele, sunt Kamari sau Armeni, Amoudi Baxedes Perissa, Monolithos si Kokini Paralia.
Peisajul uimitor, ciudateniile mediului natural, arhitectura neobisnuita si monumentele minunate din Santorini atrag un numar mare de vizitatori in fiecare vara.
Cum sa ajungi acolo: cu ferry . boat-ul din Piraeus sau cu avionul din Atena. Din Bucuresti nu exista chartere ale agentiilor (care v-ar fi scazut pretul excursiei), dar sunt curse ale Olimpic Airways. Daca sunteti cazati in Creta si veniti intr-o excursie optionala in Santorini, aceasta costa circa 68 euro/persoana si dureaza toata ziua pentru ca distanta intre cele doua insule este considerabila. Deplasarea se va face pe mare, cu o linie de croaziera.
Lucruri de cumparat: broderii, bunuri crosetate, covorase, artizanate locale, vin, naut. Preturile sunt cam piperate, pentru ca locuitorii nu traiesc decat din turism. O cafea la terasa si o apa costa in jur de 4 euro/fiecare.